23948sdkhjf

Första kvinna att leda Komatsufabrik

En maskiningenjör som vill ha roligt på jobbet

Sedan mitten av januari är Anna Fredrikson ny fabrikschef på Komatsu Forest i Umeå. Hon är den första kvinna någonsin som blir fabrikschef inom den globala Komatsu-koncernen.

– Det har varit min drivkraft att få jobba med det jag tycker är roligt, att jobba med teknik, utan att fundera så mycket på omvärldens förväntningar. Att ledningen valde mig till det här uppdraget trots att jag precis skulle gå på föräldraledighet gjorde det ännu enklare att tacka ja, säger Anna Fredriksson. Hon har i grunden en maskiningenjörsutbildning och började hos Komatsu Forest 2011 via examensjobb parallellt med jobb i produktionen. Därefter började hon på kvalitetsavdelningen där hon under åren har arbetat med bland annat kvalitetsutredningar och produktkvalitet, för att sedan bli chef över kvalitetsavdelningen 2017. Samtidigt tog hon en plats i fabrikens ledningsgrupp och fick inblick i fler avdelningar och funktioner i företaget och hur de fungerar tillsammans.

Trots det rådande läget med Corona-pandemin har det varit full fart och företaget har kunnat hålla igång en relativt normal verksamhet trots allt. Dessutom är den stora utmaningen just nu att bibehålla och förbättra den nuvarande produktionen samtidigt som man blickar framåt och förbereder för flytten till den nya fabriken och de förändringar som det kommer att innebära med en ny, modernare produktionsprocess.

– Tack vare bygget av den nya fabriken kommer vi ta ett jättestort steg som ger oss möjlighet att utveckla arbetsmiljön, kvaliteten och processerna vi arbetar i, vilket ger oss en unik möjlighet att höja hela verksamheten”, säger Anna Fredriksson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078