23948sdkhjf

Sveaskog siktar på 60 miljoner

Start för plantering

I dag börjar feriejobbare över hela Norr- och Västerbotten att plantera skog. Sveaskog, inklusive affärsområdet Svenska Skogsplantor, har som mål att få ner 60 miljoner plantor i markerna under maj-september.
Sveaskog är Sveriges största skogsvårdare och sår, självföryngrar och planterar miljontals plantor varje år på egna skogsmarker och för privata skogsägare. I dag började skolungdomar i åldrarna 15–18 år att plantera skog i Långträsk, utanför Piteå. Många satte sin allra första planta i strålande solsken och i 27 graders värme. Roland Eklund, en av Sveaskogs entreprenörer är glad när han ser ivern hos de unga sommarjobbarna

—De är 15 unga hungriga trädplanteringsaspiranter som för första gången ska plantera skog. Två har vi skickat på ackordsuppdrag en bit längre bort, de har planterat skog tidigare. De övriga går på tim-tid så att de inte ska bli för stressade på sin första dag. Det är ju riktigt bra väder i dag jämfört med något år då vi hade snöbyar. Så allt känns toppen, säger Roland Eklund.

Sveaskog säger att man är överväldigade av det stora intresse som funnits för att vara med och sätta vårens plantor. I dag bedömer man att det är över 150 nya plantörer från den svenska arbetsmarknaden som kommer att sätta plantor i verksamheten. Johanna Häggström gör sin första dag som skogsplantör. Hon tänker göra militärtjänstgöring och ser skogsplanteringen som ett bra fystest.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.14