23948sdkhjf

Nya projekt för mer miljövänliga skivor

Linnéuniversitetet utvecklar nya byggmaterial

Som vi nyligen kunde berätta har Lnu i Växjö fått pengar för att utveckla fiberskivor, en produkt som används flitigt i möbel- och byggindustrin. Två nya projekt vid Linnéuniversitetet har fått stöd från Vinnova. Målet är att minska skivornas påverkan på miljön. Detta genom att ta fram en ny typ av lim baserat på stärkelse och en vattenavvisande lösning baserad på tallolja.

Det finns många varianter av träfiberskivor, spånskivor, MDF och så vidare. Men även om dessa är gjorda med trä som grundmaterial finns det utrymme att göra dem än mer miljövänliga.

– De flesta typer av träfiberskivor innehåller lim som bindemedel och vattenavvisande medel för att skydda träfibrerna. Ofta är dessa baserade på ämnen som inte är särskilt miljövänliga. Genom att använda mer naturliga produkter kan vi minska skivornas miljöpåverkan och dessutom öka möjligheterna till återvinning, säger Stergios Adamopoulos, professor i virkeslära vid Linnéuniversitetet.

Stergios Adamopoulos är ansvarig för två nya forskningsprojekt som syftar till just detta. Projekten har en total budget på 12,4 miljoner kronor, varav 6,0 miljoner är bidrag från Vinnova inom ramen för det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation. Det ena projektet ska utveckla och testa lim baserade på modifierad stärkelse. Dessa ska kunna ersätta de petroleumbaserade formaldehyd-hartser som används idag och även göra det möjligt att återvinna träfiberskivor istället för att, som nu, förbränna dem.

Det andra projektet syftar till att utnyttja restprodukter som skapas vid destillering av tallolja till att skapa vattenavvisande medel i träfiberskivor. Förutom att ersätta paraffinvax, som även det är petroleumbaserat, med förnybara mixturer är tanken att dessa ska ge bättre vattenbeständighet hos komponenter i möbler.

– Jag och min forskargrupp är mycket entusiastiska över att under de kommande två åren få arbeta tillsammans med viktiga aktörer i hela värdekedjan, som Lantmännen, SunPine och Ikea, för att skapa mer hållbara träbaserade produkter, säger Stergios Adamopoulos.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062