23948sdkhjf

Skogsstyrelsen överklagar inte fjälldom

Domen vinner laga kraft och ersättning kommer att betalas ut till skogsägare som inte har fått avverka.

Den skogsägare som inte får avverka i fjällnära skog på grund av höga naturvärden har rätt till ersättning från staten motsvarande 125 procent av skogens marknadsvärde. Det står nu klart efter att Kammarkollegiet och Skogsstyrelsen har bestämt sig för att inte överklaga Mark- och miljööverdomstolens dom.

Som Skog supply skrev om tidigare i vår har Mark- och miljööverdomstolen prövat fem fall där skogsägare nekats avverkning i fjällnära skogar på grund av höga naturvärden. Skogsägarna stämde staten för att få ersättning, och frågan avgjordes i Mark- och miljööverdomstolen (MÖD).

Domen i MÖD ger staten tillräcklig vägledning för frågor om avverkning i fjällnära skog.

– För oss har det aldrig handlat om att vinna eller förlora, utan om att få veta vad som gäller då denna fråga har stor betydelse för många skogsägare. Vi kommer nu att på ett rättssäkert sätt arbeta utifrån den vägledning vi har fått, säger Herman Sundqvist, Skogsstyrelsens generaldirektör.

– Det har varit nödvändigt att pröva dessa fall i två instanser, både i miljödomstolen och i Mark- och miljööverdomstolen eftersom det har funnits juridiska oklarheter i fråga om ersättningsrätten i fjällnära skog. Domstolarna har i sina juridiska bedömningar kommit till samma domslut när det gäller vad som ska anses vara pågående markanvändning och vilken ersättning som i så fall ska betalas ut. Alla berörda aktörer har nu fått normbildande domar att förhålla sig till, säger Gunnar Larsson, generaldirektör vid Kammarkollegiet.

Totalt finns ett 50-tal liknande ärenden i olika mark- och miljödomstolar. Alla dessa ärenden gällande avverkning i fjällnära skog, prövas och hanteras som tidigare. Om markägaren inte får avverka och förutsättningarna för ersättning finns kommer pengar att betalas ut.

– Det blir konsekvensen av domen, säger Herman Sundqvist.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062