23948sdkhjf

Mångmiljonbelopp från skog till kyrka

Förvaltning av skog gav överskott

Prästlönetillgångarna i Uppsala stift har presenterat sin årsredovisning för 2019. I den beslutas att 22,5 miljoner delas ut till Uppsala stifts församlingar. Lika mycket går till gemensamma projekt i Svenska kyrkan.

Beslutet togs av stiftsfullmäktige vid deras sammanträde i Uppsala den 28 maj och resultatet kommer från Prästlönetillgångarna i Uppsala stift som förvaltar skog, jord och fond det som en gång skänktes för att bekosta prästens lön. Därav namnet som lever kvar än i dag.

1972 tog stiften över förvaltningen av skogen men jordbruken och prästlönefonden blev kvar i pastoratsförvaltning fram till 1995 då stiften även tog över dessa tillgångar. Från och med 1995 kallas alla tillgångarna för Prästlönetillgångar. Förvaltningen regleras i Lag om Svenska kyrkan och i Svenska kyrkans regelverk, den som benämns kyrkoordningen.

Stiftsstyrelsens egendoms- och fastighetsutskott i Uppsala stift har tagit ställning för ett innehav där ekonomin skall balansera med miljö- och etikfrågorna. Naturhänsyn skall till exempel tas vid all slags avverkning och skogsvård.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.064