23948sdkhjf

Mycket stor risk för skogsbrand i södra Sverige

Eldningsförbud på de flesta håll, men MSB har beredskap för skogsbrand, bland annat tack vare två nya flygplan.
Risken för skogsbränder är nu stor eller extremt stor på många håll i södra Sverige och allmänheten uppmanas att hålla koll på var det råder eldningsförbud.
Information om eldningsförbud finns på kommunens, länsstyrelsens eller räddningstjänstens webbplats. Information om aktuell brandrisk och eldningsförbud brukar också sändas i Sverige Radio P4.

MSB har just nu åtta helikoptrar som kan vara på plats inom 90 minuter: 

2 helikoptrar i Uddevalla.
4 helikoptrar i Västerås (varav 2 förberedda för insats på Gotland).
2 helikoptrar i Jönköping.

MSB har också ett nytillskott; två mindre skopande flygplan, som kan vara på plats inom 180 minuter, placerade på Skavsta flygplats i Nyköping.

Saab tillhandahåller de mindre vattenskopande flygplanen, som sattes i beredskap den 3 juni. EU står för 90 procent av kostnaden.

– Efter de omfattande skogsbränderna sommaren 2018 fick MSB i uppdrag att ytterligare stärka skogsbrandsberedskapen. Inför sommaren 2019 vidtogs flera åtgärder, däribland slöts ett avtal med en privat helikopterleverantör för brandbekämpning från luften. I ett andra steg föreslog MSB att Sverige skaffar tillgång till mindre skopande flygplan – och här är vi nu, säger Dan Eliasson, generaldirektör på MSB.

 Helikoptrarna ställs i beredskap på platser i landet där risken för skogsbränder är störst, platserna omprövas hela tiden. Om räddningstjänsten begär stöd från MSB kan de sättas in i ett tidigt skede, vilket minskar risken för att de bränder som uppstår växer till omfattande och svårsläckta skogsbränder. Samma taktik kan vi använda för de två mindre skopande flygplanen, säger Rickard Hansen, brandingenjör på MSB.

MSB har också förstärkningsresurser att ta till, som skogsbranddepåer eller höghastighetspumpar som kan beställas av räddningstjänsten. Varje skogsbrandsdepå består av tre containrar med 23 km brandslang, några motorsprutor, ett terrängfordon med släp, slangupprullare, vattenspridare, motorsågar, vattenbehållare, grenrör, strålrör och bränsledunkar.

Skogsbrandsdepåerna finns på 14 orter i Sverige: Boden, Skellefteå, Dorotea, Sundsvall, Östersund, Söderhamn, Ludvika, Strängnäs, Enköping, Bengtsfors, Visby, Vetlanda, Högsby och Ljungby. Utöver detta finns MSB:s nationella förråd i Kristinehamn med påfyllnadsmaterial.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078