23948sdkhjf

Lyckad logistik med tågfrakt

Samarbete mellan tågbolag och träindustrin ger stabila transporter och betydligt minskade utsläpp. Nu har ett nytt treårsavtal undertecknats.

Green cargo, Moelven, Billerud Korsnäs och Grenland rail samarbetar kring hållbara godstransporter av flis och massaved från Norge till Sverige. Nu har de undertecknat ett nytt treårsavtal, som startar i december i år.

Norska Grenland rail hämtar lastade vagnar med massaved och flis på Moelvens anläggningar och terminaler i Norge, och levererar till Kongsvinger, där Green cargo tar över och kör vidare till Billerud Korsnäs anläggningar i Sverige.

Transporterna rullar sju dagar, med flis varannan dag och massaved varannan dag. Det innebär ett effektivt vagn- och lokomlopp som ger en tids- och kostnadseffektiv samt miljövänlig transportlösning. Att i det här fallet välja järnvägstransporter i stället för vägtransporter minskar klimatbelastningen med 94 procent och 6 500 ton koldioxid årligen.

– Det känns väldigt kul att vi återigen förnyar vårt partnerskap för att fortsätta leverera optimala lösningar för kunderna. Ett upplägg som detta kräver mycket planeringsarbete med kontinuerlig och god kommunikation. Vi har en tät och bra kunddialog för att se till att de dagliga leveranserna kommer fram enligt plan och tillsammans löser vi de problem som kan uppkomma under en transport, säger Ricki Edin, storkundsansvarig på Green cargo.

Godstransporter på järnväg är en viktig logistiklösning som möter kundernas behov.

– Vi har ett effektivt och miljömässigt hållbart men komplext logistikupplägg. Konceptet bygger på vårt mycket goda samarbete där vi tillsammans arbetar aktivt för att förbättra upplägget ochsäkra leveranserna av förnybar råvara från Moelven till Billerud Korsnäs industrier, säger Anna Ahlgren, transportchef på Billerud Korsnäs.

– Vårt samarbete är mycket bra där vi tillsammans jobbar kontinuerligt med förbättringar för ett upplägg som är stabilt och industriellt effektivt. Tillsammans får vi fram lösningar för tillförlitliga leveranser och bra kapacitetsutnyttjande av vagnar och gods. Genom vårt koncept har vi lyckats hämta det bästa från oss alla aktörer i ett totalkoncept, där godset mellan våra industrier transporteras över gränsen på ett smidigt sätt, säger Lars Storslett, vd på Moelven virke.

– Alla samarbetspartners gör det vi är bäst på. Green Cargo ser till att vi får till de bästa förutsättningarna för effektiv godstransport i Sverige och vi gör detsamma hos  Grenland i Norge. Vi vill alla hjälpas åt för att skapa effektivare godstransporter där vi nyttjar våra resurser av förare, lok och vagnar på ett optimalt sätt. Det mynnar ut i pålitliga, ekonomiskt lönsamma och klimatsmarta godstransporter, inte bara för kunderna, utan även för samhället, säger Terje Wold, vd på Grenland rail.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093