23948sdkhjf

Vida köper Bergs sågverk

Köpeskillingen är 303 miljoner och alla anställda får följa med till Vida.

Vida har slutit avtal med Bergs timber att köpa deras sågverk i Vimmerby, Mörlunda, Orrefors och Gransjö, för 303 miljoner kronor. Avtalet undertecknas i dag och driften övergår till Vida den 1 september 2020.

Köpet berör cirka 150 anställda, både sågverkspersonal och inköpspersonal för råvara. Alla erbjuds fortsatt anställning hos Vida.

– Vi är väldigt entusiastiska och glada att få möjlighet att förvärva Bergs sågverk då de blir fina komplement till våra nio befintliga sågverk. Bergs har drivit sågverken på ett bra sätt och vi upplever att det finns en fin kultur i dem som vi vill förvalta. Vidas vision är ”Att växa” och genom förvärvet stärker vi vår konkurrenskraft ytterligare, säger Måns Johansson, koncernchef på Vida.

Produktionen är igång i Vimmerby, Mörlunda och Orrefors medan Gransjö sedan tidigare är under avveckling. Sågverken producerar cirka 400 000 kubikmeter årligen och Vida vill i ett första steg investera 100 miljoner kronor i dessa tre sågverk för att öka produktionen till 500 000 kubikmeter.

Genom köpet fortsätter Vida sin specialisering och kan öka sin andel av sågad fura och förbättra sitt utbud mot färdigvarumarknaden. De nya sågverken gör att Vida kommer att finnas närmare fler skogsägare i sydöstra Sverige, vilket genererar kortare råvarutransporter och därmed i ökade miljöfördelar.
– Affären med Vida innebär att vår svenska sågverksrörelse och dess anställda hamnar i goda händer. Samtidigt ges Bergs förutsättningar att utvecklas inom mer förädlade segment, utöver den betydande verksamhet av detta slag som vi redan har i Lettland och Sverige, säger Peter Nilsson, vd och koncernchef i Bergs.

Överlåtelsen är villkorad av att berörda konkurrensmyndigheter godkänner den. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109