23948sdkhjf

Södra satsar sju friska miljoner på skogsforskning

Projekt kring granbarkborrar, lignin och tallar får pengar.

Södras forskningsstiftelse har beslutat bidra med ytterligare 6,8 miljoner kronor till 13 olika forskningsprojekt som har koppling till skogsbruket och skogsindustrin. Projekten handlar till exempel om hur vi ska motverka barkborrar i framtiden, och om tallens betydelse för biologisk mångfald.

– Att satsa på forskning är centralt för att klara omställningen av samhället, oavsett om vi befinner oss i hög- eller lågkonjunktur eller i en tid av pandemi och osäkerhet på marknaden. Det är den insikten vi bärs av när vi nu skjuter till ytterligare medel, säger Göran Örlander, ordförande i Södras forskningsstiftelse.

Bland de projekt som beviljats pengar finns också ”Ligninbaserade vattentäta beläggningar”, ett projekt som ska utveckla material baserade på lignin och tallolja för ytbehandling av exempelvis träprodukter och textil. Här hoppas man kunnna använda ligninet som ersättning för fossilalternativ.

– Lignin, en av vedens huvudbeståndsdelar, hanteras dagligen i enorma volymer inom pappers- och massaindustrin. Det finns stor potential att ta ytterligare steg i värdekedjan och hitta nya användningsområden för lignin som kan ersätta dagens fossila alternativ. Exempel på sådana områden är lim, biodrivmedel, kolfiber samt i bygg- och konstruktionsmaterial. Man har kommit långt inom delar av dessa områden men det behövs långsiktighet och fortsatt flertalet satsningar för att i framtiden kunna nå ut i stora volymer kommersiellt, säger Catrin Gustavsson, chef för innovation & nya affärer på Södra.

Sedan starten 1995 har 300 miljoner kronor tillförts Södras forskningsstiftelse och drygt 200 miljoner har delats ut till 175 olika projekt.

 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094