23948sdkhjf

Premiär för eget planteringslag

Ska sätta 144 000 plantor

Innan sommarsäsongen är till ända ska Sveaskog ha fått ner 60 miljoner plantor i backen. Nyligen gick startskottet för företagets eget planteringslag i Bergslagen, som ska bidra genom att sätta 144 000 av dessa.

Läs också: Ny portal för skogsentreprenörer

Corona/Covid-19 var ett viktigt skäl till att Sveaskog beslutade att starta ett eget planteringslag i Bergslagen.

– Det känns oerhört positivt att vi kunnat skapa en öppning för att anställa i en tid som denna, samtidigt som vi säkerställer säsongens plantering. Och vi är överväldigade över det stora gensvar vi fick – att så många visade intresse för att arbeta som plantörer, säger Bruno Bystrand, chef för Sveaskogs resultatområde Norra Bergslagen där planteringslaget verkar.

Totalt ska omkring 1,2 miljoner plantor sättas i Norra Bergslagen i år. På hela Sveaskogs markinnehav handlar det om ungefär 60 miljoner plantor. De planteras huvudsakligen av företagets entreprenörer, men i år har de alltså fått förstärkning. 

– Plantering är ett viktigt led i skogsvårdsarbetet. Genom att sätta tre nya plantor för varje träd som avverkas säkerställer vi att det finns skogar som är rika på både hållbar råvara, arter och upplevelser även i framtiden, berättar Bruno Bystrand. 

Läs också: Sveaskog vill ge pengar till föreningar

Plantorna är så kallade täckrotsplantor av gran från Svenska Skogsplantor, och i hettan är det förstås viktigt att få ner dem i jorden innan de torkar. 

– En planta ska sitta tillräckligt djupt, tillräckligt rakt och på en lämplig punkt med markkontakt. Det tar tid att hitta rytmen, men nästa vecka tror jag att alla har fått upp snitsen och ligger på cirka 1 000 plantor per dag och person, säger Jonas Morsing som är arbetsledare.

Han arbetar till vardags som maskinförare på Sveaskog, men uppskattar variationen det ger att få vägleda sex personer med helt olika bakgrund i jobbet som plantörer. 

– Det är ett väldigt bra gäng! De flesta har lokal anknytning, och alla var av olika skäl i behov av sysselsättning i sommar. Vi har även en kinesisk tjej med i gruppen, Huiqi Yuan. Det är roligt eftersom det ger en extra dimension då vi kan bidra med språkträning och därmed integration, berättar Jonas Morsing.

– Har man som jag kört maskin sedan 1992 är det klart att det är kul att prova på något nytt för en tid. Det har varit väldigt omväxlande, eftersom jag ansvarat för hela processen från rekrytering via utbildning till det praktiska arbetet i fält.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.099