23948sdkhjf

Svensk skogsfilm vinner silver

Skogen kommer inte att räcka till allt vi vill ha den till, visar den prisade filmen.

En film om den svenska skogens roll i klimatomställningen har prisats vid den internationella miljöfilmfestivalen Deauville Green Awards i Paris.

“Skogen ­­– räcker den?” vann andra pris i festivalens filmklass om den globala energiomställningen. Filmen beskriver skogens roll när Sverige går i bräschen för att snabbt fasa ut olja och kol.

Drivmedel, kartong, plaster, kläder, hus och rekreation. I den nya bioekonomin ska skogsråvaran räcka till mer än någonsin. Men i Sverige avverkar vi redan hela den årliga skogstillväxten på den brukade skogsmarken. Så hur ska den räcka? 

I filmen intervjuas forskare, skogsbolag, opinionsbildare och skogsägare om hur de ser på skogens, politikens och marknadens roller. Några av de medverkande är f d skidskytten och klimatengagerade skogsägaren Björn Ferry, Fossilfritt Sveriges Svante Axelsson, trävaruföretaget Setras hållbarhetsdirektör Charlotte Thedéen och Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl.

– Filmen belyser utmaningen från flera vinklar och det blir tydligt att det inte finns några enkla lösningar, säger Annika Nordin, programchef för Future Forests vid Sveriges lantbruksuniversitet som ligger bakom filmsatsningen.

– Vi har lyckats berätta om de komplexa ekologiska frågorna och tuffa politiska avvägningarna på ett spännande sätt, säger vetenskapsjournalisten Sverker Johansson som producerat filmen.

– Det som skaver är att de svenska politikerna fortsätter att tala om skogen som lösningen på allt, nu senast inför utbyggnaden av Preems raffinaderi i Lysekil.

Future Forests är en plattform för tvärvetenskaplig skogsforskning, samverkan och forskningskommunikation vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) i samarbete med Skogforsk och Umeå universitet.

Titta på filmen här! 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079