23948sdkhjf

Komatsu bygger jättefabrik i Umeå

Fabriken byggs i trä och Martinsons står för stomme och bjälklag.

Skogsmaskintillverkaren Komatsu forest bygger en ny fabrik på totalt 40 000 kvadratmeter i Umeå. Kontorslokalerna byggs i en pelarbalkstomme av limträ och med bjälklag av korslimmat trä, allt levererat av Martinsons.

– Grunden till vår och Komatsu forests verksamhet är viljan att ta tillvara skogsråvaran på bästa sätt och vi driver båda kunskapsintensiva verksamheter i framkant i Västerbotten. Det känns riktigt inspirerande att få vara med i en satsning som är ytterligare ett bevis på framtidstron i vår bransch, säger Jesper Åkerlund, vd på Martinsons byggsystem.

– Att bygga smart handlar inte bara om byggmaterial, utan också om en smart konstruktion där vi tittar på lösningar för spännvidder och bjälklag som passar deras behov, säger Jonas Lindgren, storkundsansvarig på Martinsons.

Fabriken ska vara koldioxidneutral i sin produktion, och för att nå dit installeras solpaneler och geoenergi samtidigt som hela byggprocessen är modern. De 1 400 kubikmeter limträ och KL-trä som används i stommen binder cirka 950 ton koldioxid, motsvarande drygt 7 300 människors flygresor tur och retur mellan Umeå och Arlanda.

Den färdiga fabriken ska invigas 2021.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062