23948sdkhjf

Väderstationer ska förebygga skogsbrand

Statistik från Skogforsk visar att skogsbränder kan uppstå även när det är fuktigt i markerna. Nu testas väderstationer som ska förebygga brand.

En procent av alla skogsbränder 2018 orsakades av skogsmaskiner, enligt en undersökning gjord av Skogforsk. Det är inte så mycket, men tillräckligt för att skogsbruket ska ta frågan på stort allvar. 

Under ledning av Skogforsk har branschen tagit fram gemensamma riktlinjer för att förhindra bränder. I dag är en av de viktigaste riktlinjerna att dagligen följa MSBs rikstäckande brandriskprognoser. Vid mycket hög risk för brand följs prognoserna varje timme, varpå man bestämmer sig för att stoppa avverkningar tills det blir mindre torrt ute. Men även när det inte är så torrt och brandriskindex är lågt, kan det börja brinna.

– Vi ser att många skogsbränder startar även vid låga brandriskindex, och ofta tidigt på säsongen. Vi behöver visserligen större datamängder för att kunna dra säkra slutsatser, men vi konstaterar att det inte går att lita blint på att ett lägre index innebär lägre risk, säger Tomas Johannesson, projektledare på Skogforsk.

Brandriskindex kan alltså behöva kompletteras med lokala riskprognoser. Stora Enso skog har därför testat lokala väderstationer på plats ute vid avverkningar.

– Vi ser exempelvis att luftfuktigheten är otroligt viktig, under 35 procents luftfuktighet bör man överväga att inte köra. Här är lokala väderstationer till stor hjälp, säger Andreas Appelbring, processutvecklare på Stora Enso skog.

Även Södra skogsägarna och Skogforsk har planer på att genomföra tester med lokala väderstationer. Dessutom finansierar Södra ett forskningsprojekt på området. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11