23948sdkhjf

"Tidig start på skogsbrandsäsongen"

Extremt torra marker har gjort att helikoptrar och plan redan har bekämpat 40 skogsbränder i år.

MSB:s helikoptrar har hittills i år bistått räddningstjänst med 40 insatser vid skogsbränder. De två nya mindre skopande flygplanen har redan använts vid ett tillfälle.

– Vi fick en tidig start på skogsbrandsäsongen och i år och under juni månad har vi haft väldigt många insatser. Brandrisken är stor på många platser i landet och i vissa områden är den extrem. MSB bistår just nu flera räddningstjänster med flygande resurser för att släcka från luften innan bränderna har hunnit växa till sig och bli stora, säger Jakob Wernerman, chef för enheten förnationella insatser och civilskydd på MSB.

MSB har just nu tio helikoptrar med 90 minuters beredskap strategiskt placerade runt om i landet där de bedöms behövas som bäst. Det innebär att helikoptern måste vara i luften och på väg mot branden inom 90 minuter från ett larm.

– Hittills i år har räddningstjänster i 14 av 21 län, alltså två av tre län begärt flygande förstärkningsresurs. Den här resursen används alltså i en stor del av Sverige. Tre glesbygdslän med mycket skog, Västernorrland, Jämtland och Dalarna, dominerar, men inget län sticker ut särskilt mycket säger Jakob Wernerman.

– MSB tillsammans med alla räddningstjänster vädjar till allmänheten att följa de eldningsförbud som råder för att undvika att onödiga bränder startar. Just nu och i helgen är det verkligen snustorrt och risken för att en brand ska uppstå och mycket snabbt få spridning är extrem, säger Jakob Wernerman.


Här finns helikoptrarna just nu:

Luleå: 2

Lycksele: 2

Mora: 2

Västerås: 2

Östersund: 2


Här finns de mindre skopande flygplanen:

Nyköping, Skavsta: 2

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.111