23948sdkhjf

Många idéer om hur man gör pengar av skog

Dags för final i innovationstävling

Mycket i världen stannade av när coronapandemin slog till, men inte idérikedomen. Det blev tydligt i den globala innovationstävlingen What wood you do, där en jury nu valt ut finalisterna som ska göra upp om prispotten på cirka 390 000 kronor för att förverkliga sina idéer om hur skogen ska bidra till den gröna omställningen.

Paper Province, ett svenskt näringslivskluster inom skoglig bioekonomi, genomför en global innovationstävling för att hitta nya lösningar som skyndar på övergången till ett fossilfritt samhälle. Sex finalister har just valts ut bland 50 bidrag från tio länder.

– När coronautbrottet kom och världen tog en paus blev de positiva effekterna på miljön en ögonöppnare. Många fick tid att reflektera över vilken slags värld de vill leva i efter pandemin. Vi hoppas att tävlingen bidrar med nya idéer för framtidens hållbara lösningar där Sveriges största resurs, skogen, kan ta en central roll, säger Maria Hollander, vd på Paper Province.

Tävlingen ”What wood you do” startade i mars och lockade idéer från Sverige, Danmark, Norge, Finland, Kanada, Storbritannien, Italien, Spanien, Frankrike och Tyskland. Idéerna kom från forskare, innovatörer och företagare och handlade om allt från biobaserad konstsnö och kattsand till drönartekniker och fiberbaserade kläder. En jury med branschledare och forskare inom skoglig bioekonomi valde nyligen ut finalisterna baserat på bidragens hållbarhetseffekt, skalbarhet och marknadspotential.

De sex lagen kommer nu att få affärs- och kommunikationscoaching för att finslipa sina pitchsessioner som ska äga rum i höst under en tvådagars hackathon i Karlstad. Där tävlar de om förstapriset på drygt en kvarts miljon kronor, 25 000 euro, och ett års stöttning från inkubatorn Sting Bioeconomy.

Alla finalister är garanterade 25 000 kronor för att ta sina idéer vidare.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062