23948sdkhjf

Ny skog efter branden

Efter två år grönskar tallplantorna igen

Sommaren 2018 drabbades Sverige av skogsbränder motsvarande cirka 25 000 hektar. Av Sveaskogs mark brann cirka 4 000 hektar skog. Nu cirka två år efter branden på Lapmoberget, utanför Älvsbyn i Norrbotten, börjar den nya skogen ta form.

I det brandhärjade området på Lapmoberget, utanför Älvsbyn i Norrbotten, växer de gröna tallplantorna återigen upp genom den fortfarande sotade marken.

– Efter bara två år efter brandens spår ser vi nu hur växterna återigen etablerat sig. Det går väldigt fort. På området har vi dels planterat 150 000 tallplantor, dels har vi även självföryngring, säger Karl Tiger, skogsvårdsledare Sveaskog.

Det 104 hektar stora skogsområdet som brann 2018 omfattade i stort träd på 14 till 21 år. Nu har Sveaskog, liksom andra drabbade skogsägare runt om i landet, börjat om från början igen.

– Vi har delvis röjt bland de få träd som klarade branden för att ge möjlighet till den nya skogen att växa fram. Det behövs ungefär 50 till 75 fröträd per hektar för att få goda förutsättningarna för en plantetablering. Självföryngring är en rätt osäker metod, eftersom tillgången till frö varierar mellan åren och det kan också dröja innan det blir ett bra fröår, säger Karl Tiger.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094