23948sdkhjf

Längre älgjakt ett krav

SCA vill se insatser mot betesskador

Nu reagerar skogsföretag på rapporterna om fortsatt höga älgbetesskador.

– Vi har försökt få till stånd en älgstam i balans med tillgången på bete under många år nu. Jägarna gör en bra insats och lägger mycket tid i skogen, men i många inlandskommuner minskar antalet jägare och befolkningen blir äldre. Vi  lyckas inte nå de nödvändiga avskjutningsmålen, säger Jonas Mårtensson, chef för SCA Skog. Den viktigaste åtgärden just nu är att regeringen beslutar om längre jakttider. Vi måste ta bort hindren för att jaga när förhållandena är bäst, i september och under tidiga hösten.

Älgbetesskadade toppar och grenar gör att plantan kan gå förlorad eller att virkeskvaliteten sjunker så det fullvuxna trädet inte kan användas till innovativa och klimatsmarta produkter. Det innebär förluster för både markägaren och klimatet. När statistik visar att skadorna ökat i elva av nitton älgförvaltningsområden i jämförelse med 2019 är detta oroväckande, menar SCA.  

– Ska vi kunna använda skogen till allt vi vill,  att skapa arbetstillfällen, öka träbyggandet och binda mer koldioxid genom trädens tillväxt så är minskade betesskador en av de viktigaste åtgärderna, säger Fredrik Klang, skogsbrukschef på statliga Sveaskog.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.126