23948sdkhjf

Nytt samarbete mot skogsbränder

Lantbrukarnas gödseltunnor kommer snart att finnas i beredskap för brandbekämpning i Uppsala län. De kan bli en viktig resurs vid skogsbränder och kan användas dels för att blötlägga terrängen längs brandgator, dels för att ge vatten åt räddningstjänstens slangar. 

Gödseltunnorna kan fyllas snabbt och rymmer upp till 30 kubikmeter vatten, till skillnad från räddningstjänsternas tankbilar som rymmer cirka 10 kubikmeter. För att bli effektiva måste gödseltunnorna förses med ett speciellt strålmunstycke och koppling. Strålen från tunnan med munstycket kan sedan nå upp till 30 meter och blöta ner ytan bredvid den väg som räddningstjänsten vill använda som brandgata.

Länsförsäkringar Uppsala hjälper nu till med ekonomiskt stöd för inköp av tillbehören till de lantbrukskunder som har ställt sina gödseltunnor till förfogande. 

– Vi vill vara med och begränsa skogsbränder och vi vet att gödseltunnorna kan göra stor skillnad. Att förhindra och stoppa en skogsbrand i tidigt skede och därmed undvika skador på skog, djur, människor och fastigheter är värt väldigt mycket, säger Susanne Fagerberg, försäkringsspecialist och naturskadesamordnare på Länsförsäkringar Uppsala.

Maskinringen Mälardalen är en viktig partner i samarbetet. De har ett resursregister med cirka 15 gödseltunnor runt om i Uppsala län. Om det börjar brinna i skogen kan räddningstjänsten ringa Maskinringen, som i sin tur kontaktar de lantbrukare/entreprenörer som finns närmast branden.

– Räddningstjänsterna får i och med det här ökad kapacitet och flexibilitet vid släckning av skogsbränder. Det känns viktigt och roligt att vara delaktig i detta samarbete, säger Linda Jansson, vd på Maskinringen Mälardalen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109