23948sdkhjf

Skogen ger smak åt deras prisbelönta sprit

Jiri och Helena Holasek tar fram prisvinnande likörer och spritsorter där skogen har bidragit med smakerna.

Jiri och Helena Holasek är skogsägarna som tillverkar likörer, spritsorter och smaksira av sav, löv och skott. Dryckerna används nu på stjärnkrogar och cocktailbarer i Sverige. 

– Vi drev restaurang i Stockholm i många år. För tjugo år sedan såg vi av en slump en annons om en skogsfastighet med 25 hektar mark i Havsjö i Småland. Under visningen kände båda att vi skulle ångra oss resten av våra liv om vi inte köpte den, säger Jiri Holasek.

De lämnade storstaden för skogslivet och byggde upp sin egen konferens- och restaurangverksamhet i de småländska skogarna, Havsjö konferens & fiske.

– Tanken på att jobba med det vi hade i skogen växte fram. Vi kokade buljong på
älgben, gjorde sylt och marmelad på vilda växter och odlade fisk, säger Jiri Holasek.

I samma veva började Jiri experimentera med att producera sprit gjord på träd. Konceptet blev framgångsrikt och paret ägnar sig numera bara åt att ta fram alkoholhaltiga drycker. En av de första dryckerna som Jiri tog fram är fortfarande bland de mest populära: en akvavit som görs på björk.

– Vi plockar de unga björklöven på våren. I tolv månader får de sedan mogna i ett vetedestillat som vi har smaksatt med björksav. Resultatet blir en akvavit som påminner om smaken av björkris en varm sommardag. Eftersom vi inte använder några kemiska smaksättare blir smakerna väldigt rena, säger Jiri Holasek.

Ett av de senaste tillskotten är granlikör med smak av de c-vitaminrika granskotten. Till likören går det åt enorma mängder skott, runt 700 liter, som plockas för hand.

– När vi tog fram likören fick vi prova oss fram en del; det var inte helt enkelt. Granskott reagerar med alkohol och kan ge terpentinsmak. Det tog ett tag innan vi fick fram doften och smaken av nysågat timmer som vi ville uppnå, säger Jiri Holasek.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125