23948sdkhjf

Brist på plantering kostar kvarts miljon

Skogsägare i Arjeplog tvingas betala vite

En man från Arjeplogs kommun som inte planterat ett hygge måste betala 240 000 kronor i vite till staten. Det berättar Norran i dag. Att ägaren hellre har björk än tall på marken köper inte förvaltningsrätten som argument.

Redan i december 2015 fick mannen ett föreläggande från Skogsstyrelsen att utföra hyggesrensning, markberedning samt plantering på ett område om cirka 20 hektar. Föreläggandet förenades med ett vite om 240 000 kr om det inte var utfört senast den 1 september 2018.

När Skogsstyrelsen gjorde en fältbesiktning av fastigheten hösten 2019 konstaterades att vissa åtgärder hade vidtagits, skriver Norran i sin artikel. En hyggesrensning till lågskärm av glasbjörk hade utförts på halva arealen men området uppfyllde inte skogsvårdslagens krav på lägsta antal huvudplantor. Skogsbeståndet beskrevs som mycket otillfredsställande.

Skogsägaren har uppgett att han vill vårda sin skog med varsamhet och att björken är mer värd för honom än tall då han tar ut egen ved. Området ligger 35 kilometer ovanför odlingsgränsen och ägaren menar att tallplantorna som föreslås bara blir mat till älgen.

Skogsstyrelsen köper inte mannens argument utan menar att det trots det kärva klimatläget finns andra trädslag som har högre tillväxt än glasbjörken. Myndigheten anser att nuvarande virkesproduktion i området understiger den lägsta nivå som samhällsekonomiskt kan godtas.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.065