23948sdkhjf

Fantasifulla holkar tävlade i Årets fågelholk.

Mer än fyra hundra bidrag

Sedan flera år arrangerar Naturskyddsföreningen tävlingen SM i fågelholk, där barn och ungdomar får snickra fågelholkar som allmänheten sedan får rösta på. I år tävlade 400 fantasifulla holkar om den ärofyllda titeln Årets fågelholk.

Normalt hålls tävlingen Årets fågelholk på trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar i Älvsjö i Stockholm, men i år fick man enbart rösta digitalt. Tävlingen handlar i grunden om att bevara den biologiska mångfalden. Bristen på äldre lövträd har gjort att många fåglar i Sverige just nu lider av akut bostadsbrist. Därför vill Naturskyddsföreningen lyfta fågelholken som en möjlighet att hjälpa fåglar i sitt närområde. Dessutom vill man uppmuntra barn och unga att engagera sig i naturen.

Bland 400 inskickade bidrag valde Naturskyddsföreningens jury ut 15 finalister. Sedan fick alla rösta på sina favoriter. En nyhet för i år är indelningen av de tävlande i tre ålderskategorier. Det innebär att tre vinnare kunde koras:

Kategori förskola–årskurs 3: Klass 3, Sörbyskolan i Gävle för bidraget “Piratskeppet”. Det vinnande bidraget fick 27 procent av rösterna i kategorin.

Kategori årskurs 4–6: Klass 6, Västerhaninge Montessoriskola i Haninge för bidraget “Timmerholken” – 34 procent av rösterna.

Kategori årskurs 7–9 & gymnasiet: Klass 9B och 9C, Malmslättsskolan i Tokarp för bidraget “Övervakaren” – 32 procent av rösterna.

Ett specialpris för särskilda insatser för fåglarna går till årskurs 3, Stocksätterskolan i Hallsberg med motiveringen: Ambitiöst och fint arbete med att förstå mer om fåglar och hur de har det i naturen. Med flera olika studiebesök som ringmärkning och uppsättning av holkar. 

– Stort grattis till vinnarna! Tack också till alla övriga finalister som placerar sig på en delad och ärofull andraplats Det är fantastiskt att se hur stort engagemang SM i fågelholk väcker. Trots de speciella förutsättningar som nu råder har lärare och elever runt om i Sverige engagerat sig för fåglarnas bästa. Vi hoppas att alla barn och ungdomar som deltagit har haft riktigt roligt och att de fortsätter att titta på fåglar och engagera sig för natur och miljö, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

– Det råder bostadsbrist i skogen. Det storskaliga svenska skogsbruket gör att många fåglar inte har någonstans att bo och de flesta fåglar som bygger bo i trädens håligheter kan inte själva hacka ut sitt hål. De är beroende av hackspettar som gör ett nytt hål varje år och lämnar det gamla till nya invånare, men finns det inte tillräckligt med träd att bygga bon i kan fågelholkar spela en viktig roll. Vi vill skicka ett stort och varmt tack till alla lärare och skolklasser runt om i hela Sverige för roliga, fantasifulla och välbyggda fågelholkar, som kommer att göra konkret nytta för fåglarna, fortsätter Karin Lexén.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078