23948sdkhjf

Lignin kan bli vanillin

Vanillin, syntetisk vanilj, är den mest använda smaksättaren i världen. Men processen när man tillverkar vanillin är miljöskadlig. Forskare har nu lyckats finna ett mer hållbart alternativ med hjälp av lignin – en biprodukt från massaproduktionen.

Läs också: Snart är vägen klimatsmart

Många tiotusentals ton vanillin används årligen för att producera livsmedel, kosmetika och läkemedel. Samtidigt genererar massaproduktionen över 100 miljoner ton ligninavfall, det vill säga det ämne som binder trädens fiber och ger dem styrka.

Tyska forskare har nu tagit fram en metod för kostnadseffektiv och storskalig framställning av lignin-vanillin. 

– Efter många års intensiv forskning har vi nu fått ett verkligt genombrott, säger Siegfried Waldvogel, koordinator för SusInnoScience forskningsfokus vid JGU, som utvecklade projektet.

Metoden ska snart testas i industriell skala och nu byggs en pilotanläggning vid det norska forskningsinstitutet Sintef, som JGU samarbetar med.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.08