23948sdkhjf

Skum ny produkt för Stora Enso

Lätt och biobaserat material för dämpning och skydd

Stora Enso kommer att bygga en anläggning för tillverkning av en ny produkt som får namnet Cellufoam by Stora Enso. Det handlar om ett lättviktigt, fiberbaserat skummaterial som kan användas som skyddande förpackningsmaterial och för stötdämpning.

Pilotanläggningen kommer att ligga vid Stora Enso Fors bruk, nära Avesta.

Biobaserat skum har potential att ersätta polymerskum på en mängd olika marknader och användningsområden där efterfrågan på hållbara material ökar.

– Vårt biobaserade skum erbjuder ett förnybart, återvinningsbart och biologiskt nedbrytbart alternativ till oljebaserade förpackningsskum såsom expanderad polyeten (EPE) och expanderad polystyren (EPS). Med den här pilotanläggningen bygger vi vidare på vårt långsiktiga forsknings- och utvecklingsarbete, samtidigt som vi introducerar innovativa material för att ersätta de fossilbaserade, säger Markus Mannström, chef för Stora Ensos division Biomaterials..

Den nya pilotanläggningen kommer att vara en del av Stora Ensos division Biomaterials. Utformningen och färdigställandet av pilotanläggningen kommer att starta omedelbart. Anläggningen beräknas stå färdig under det fjärde kvartalet 2021. Beslut om kommersialisering kommer att fattas när resultatet av pilotproduktionen har utvärderats.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.219