23948sdkhjf

Rembrandt avslöjad vid Ashmolean

Falsk enligt konstexperter men äkta enligt träexpert

Tidningen Dagens Nyheter refererar i dag en artikel i brittiska Guardian, där det berättas att en möjlig Rembrandt-tavla vid Ashmolean Museum i Oxford har omvärderats - igen!

Det handlar om den vykorts-stora tavlan "Head of a bearded man". Efter att först ha betraktats som ett äkta verk av en ung Rembrandt kom konstexperter fram till att det skulle handla om en förfalskning. Men inför en pågående utställning vid Ashmolean studerade man tavlan igen, och konsulterade den tyske träforskaren Peter Klein, världskänd expert på dendrokronologi. Denna teknik, där man jämför årsringar i upphittade trästycken med sådana som är säkert daterade, har länge använts för att datera mycket gamla konstverk av trä. Peter Klein har bland annat omvärderat åldern på den kända Vädersolstavlan i Storkyrkan i Stockholm (som dessutom visade sig vara av furu och inte ek som man tidigare trott).

När det nu gäller den aktuella Rembranttavlan, så kunde Peter Klein konstatera att trämaterialet som den målats på är exakt likadant som det som använts till kända och erkända verk av Rembrandt som målades i hans födelsestad Leiden i Nederländerna. 

Den lilla tavlan ska nu undersökas ytterligare för att försöka säkerställa om den är äkta eller inte.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079