23948sdkhjf

Trä växer och får investeringar

Priset på trävaror har fördubblats i USA

Samtidigt som pappersmarknaden sjunker, med flera pappersbruk på väg att läggas ner, har de amerikanska trävarupriserna fördubblats och rusat till rekordnivåer. Bakgrunden är den oväntat goda byggmarknaden både vad gäller ”gör det själv” och nybyggnation i kombination med låga lager.

– Vi ska komma ihåg att de bolag som nu genomför förändringar ser att det finns andra investeringsalternativ som ger en bättre avkastning och framtid. Vi bedömer att möjligheterna i skogsindustrin, med förädling av förnyelsebar träråvara, är mycket stora framöver. Här fasas gamla produkter ut och nya kommer istället. På längre sikt är det ändå en positiv förändring för skogsbolagen och skogsägarna, beskriver Johan Freij i Danske Bank Skog och Ekonomi.

Johan Freij är förvånad över att den starka prisutvecklingen på trä fortsätter.

– Vi ser extremt låga lager hos sågverken vilket ger ett starkt självförtroende och nu höjs trävarupriserna på bred front. I USA är situationen extrem och de svenska sågverken har ökat sin export till USA med cirka 80 procent jämfört med 2019, berättar Johan Freij. Flera sågverk dämpade produktionen när Corona-pandemin slog till vilket fick som följd att det svenska trävarulagret under juli månad sjönk med hela 18 procent och var 26 procent lägre än vid samma tid förra året. Efter sommaren blev därför förhandlingsläget ännu bättre och priserna stiger nu på alla marknader. Sågverken förutspår stabil marknad året ut.
Sveriges 325 000 skogsägare tycks därmed stå inför en höst med obalans på marknaden. Lagren av massaved är redan fulla och sågverken ropar efter timmer. Pristrenden för massaved är fallande och för timmer stigande. Detta kan vara en svårlöst ekvation eftersom ett träd består av både timmer och massaved. Men både energisektorn och nya produkter inom byggmaterial och kemi kan på sikt erbjuda nya möjligheter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.126