23948sdkhjf

Torkan slog hårt mot skogen

"Extremt stor påverkan".

Den torra sommaren 2018 ledde till att de europeiska skogarna tog upp 18 procent mindre koldioxid än normalt. Det visar en stor europeisk studie med över 200 toppforskare inblandade.

Med hjälp av färsk klimat- och växthusgasdata från forskningsinfrastrukturen Icos har drygt 200 forskare studerat hur vegetationen reagerade på torkan och hettan. 

– I de skogar som utsattes för den värsta torkan minskade nettoupptaget kraftigt, i ett fall från ett stort upptag ett normalår till inget upptag alls 2018. De flesta skogarna i studien minskade sina nettoupptag av koldioxid, säger naturgeografiforskare Anders Lindroth från Lunds universitet.

Skogen minskar normalt klimatpåverkan eftersom den fungerar som en sänka för atmosfärens koldioxid. Forskarna har tidigare vetat att skogarna påverkas av torkan, men inte hur kraftig denna påverkan är eller hur kolbalansen regleras. Den nya studien visar att ett torrt år som 2018 kan ha extremt stor påverkan på skogarnas koldioxidupptag.

– Det som förvånade mig mest var att effekten blev så kraftig. Torka leder till minskat kolupptag i alla sorters skog och det finns risk att skogen i framtiden inte är den stora kolsänka som i dag, säger Anders Lindroth.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063