23948sdkhjf

Jägarna rasar mot förslag på blyförbud

I EU pågår nu arbete för att förbjuda blyhagel i ammunition. Om förslaget går igenom blir det förbjudet att inneha hagelpatroner med blyhagel inom en viss gräns från en våtmark. Våtmark definieras här brett, och innefattar också mindre vattensamlingar, samt torv- och myrmarker utan synligt vatten.
Bly är farligt och enbart jakt orsakar att cirka 20 000 ton bly per år hamnar i naturen. Våtmarker är extra känsliga för blyföroreningar vilket är anledningen till den breda definitionen av våtmark.

Det är speciellt fåglar i våtmarkerna som drabbas av bly, då de äter hagel som har hamnat i naturen. Dessutom kan hagel samlas i djur om de blir skadskjutna, och på så sätt får rovdjuren i sig bly. Också människor kan få i sig bly då de äter vilt.

Men Jägarnas riksförbund är inte nöjda med förslaget på förbud.

– Definitionen av våtmark är ett av de största problemen i det förslag som nu behandlas. Om förslaget går igenom kommer i princip hela landet att omfattas av blyhagelförbud, säger Solveig Larsson, förbundsordförande för Jägarnas riksförbund, i ett pressmeddelande.

Frågan om bly i ammunition har varit aktuell länge, både nationellt och internationellt. Jägarnas riksförbund hävdar att bly i ammunition är det effektivaste alternativet, medan förebudsförespråkarna menar att det i dag finns blyfri ammunition som fungerar utmärkt för sina syften.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078