23948sdkhjf

Ny forskningsstudie om trä och hälsa

Finns det ett samband mellan trä inomhus och hälsa? Troligen.

När vi vistas i skogen sänks puls och blodtryck samtidigt som koncentrationsförmågan ökar. Det finns studier som tyder på att det även gäller för inomhusmiljöer med synligt trä. Ett norskt forskarlag undersökte på ortopediska kliniken i Trondheim om patientrum med naturliga inslag som naturmotiv och träpaneler på väggarna kunde lindra smärt- och stressupplevelsen. I resultaten kom det fram att de patienterna blev friska tidigare, men mer tvärvetenskaplig forskning krävs för att kunna verifiera detta.

Planer finns nu på att under den kommande våren dra igång ett pilotprojekt på ortopediska kliniken i Skellefteå med syftet att ytterligare klargöra det eventuella sambandet. 

– Tänk om vi kan uppnå snabbare återhämtning och ökat välmående för patienter genom att ta in mer trä i rummen där de vistas. Det skulle kunna innebära stora samhällsvinster för vård- och omsorgssektorn. Flera forskningsprojekt står i startgroparna för att ta reda på mer om detta, men det är svårt att hitta stabil finansiering, säger Björn Nordin, chef för interiör och design på branschorganisationen Svenskt trä.

Trots bristen på finansiering har Svenskt trä beslutat att delta i ett pilotprojekt inom området. Två forskargrupper ska forska på bland annat ortopediska kliniken i Skellefteå och Psykiatriska kliniken i Borås, med syftet att ta reda på sambandet mellan invändigt trä och bättre hälsa. För att fullt ut genomföra de nödvändiga studierna behövs dock mer finansiellt stöd.

– Mycket av resultaten i den norska studien indikerade att det fanns ett samband mellan trä och hälsa, men mer forskning krävs. Vårt mål är nu att tillsammans med forskare från olika discipliner och Svenskt trä genomföra fler undersökningar så snart som möjligt. Jag är otroligt spänd på vilka resultat detta kan ge, säger Tomas Nord, lektor vid Linköpings universitet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125