23948sdkhjf

Lyckad ombyggnation av sågen i Kroksjön

Moderniserat paketintag har lett till många fördelar.
Ökad kapacitet, bättre arbetsmiljö och skonsammare hantering av virket är resultatet av en modernisering av paketintaget på Martinsons såg i Kroksjön.
– Vi är väldigt nöjda med lösningen, säger anläggningschef Jens Wikström.
– Dessutom var det här ett referensprojekt för oss för framtida ombyggnationer där vi skulle pröva om vi klarade de farter som vi behöver, kanske även högre farter i andra anläggningar, och det ser ut som det kommer att göra det – med marginal. Det är väldigt intressant och roligt att veta att det fungerar.
Martinsons sågverk i Kroksjön strax utanför Skellefteå hette tidigare Wallmarks såg. Wallmarks grundades redan på 1920-talet och när Martinsons köpte företaget 2003 var det ett väl utvecklat sågverk, som främst ägnade sig åt produktion av vidareförädlade och kundanpassade produkter för bygghandeln, byggföretag och industrier.

Förutom produktion av sågade och hyvlade trävaror har anläggningen i Kroksjön stort fokus på förädling av byggprodukter, med allt från målning till tryckimpregnering. Även Martinsons träbrofabrik ligger i Kroksjön, samt en linje för industrianpassade byggkomponenter.

Läs också: Holmens köp av Martinsons får klartecken

I den gamla traditionella utrustningen med tilt vände operatören bitarna manuellt. Nu ville de ha en modern lösning på paketintag som skulle öka kapaciteten och samtidigt vara arbetsmiljövänlig, skonsam mot virket och minska bullernivån.

Renholmen fick uppdraget som bland annat omfattade leverans och ombyggnad av hyvelintag och ombyggnad av befintlig rullbana.

Nu har företaget ett driftsäkert paketintag som ökar produktionstakten och bidrar till en bättre miljö för operatören. Miljöförbättringarna är framför allt minskning av buller och damm, samtidigt som produktionstakten och tillgängligheten på intaget har ökat.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094