23948sdkhjf

Guld till Svante Axelsson

Tre pristagare får guldkvistar

Föreningen Skogen meddelar i dag att Svante Axelsson, Uppsala och Kerstin Dafnäs, Stockholm samt Tomas Gullberg, Hedemora, tilldelas utmärkelsen Guldkvisten för sina insatser i den svenska skogssektorn.

Ur motiveringen för Svante Axelsson: Sveriges skogar har en nyckelroll för klimatet. Den möjligheten ser Svante Axelsson när han som nationell klimatsamordnare visar vägen mot ett fossilfritt Sverige. I en tid när mycket framställs som dystert och svårt, förklarar han med klarsyn och smittsamentusiasm de möjligheter som finns. Han öppnar ögon för möjligheter till samverkan, utveckling och lösningar.

Ur motiveringen för Kerstin Dafnäs: Kerstin gör en stor insats för att ge kvinnorna den position de ska ha och den roll som hela skogsbruket behöver. De senaste åren gör hon det som ordförande i Spillkråkan, ett nätverk för kvinnliga skogsbrukare. Där verkar hon för kunskapsbyggande, erfarenhetsutbyte och med att stärka kvinnors roll i skogssektorn.

Ur motiveringen för Tomas Gullberg: Mullrande motorsågar är livsfarliga. Lika så är snärtande grenar och fallande träd. De och många andra faror i skogsarbetet måste hanteras på rätt sätt och med rätt utrustning. Få om någon i Sverige har betytt så mycket för ett säkrare arbete i skogen som Tomas Gullberg.

Årets pristagare offentliggörs normalt i samband med Skogsnäringsveckan, men på grund av den pågående pandemin har det flyttats fram. Den sedvanliga prisutdelningen, som brukar genomföras av föreningens beskyddare HMK Carl XVI Gustaf, flyttastill år 2021

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079