23948sdkhjf

Ny teknik ska upptäcka skogsbränder i tid

Ju tidigare bränder i skog och mark upptäcks, desto större är möjligheten att bekämpa dem. Nu har Sweco fått i uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att ta reda på hur ny teknik kan användas för att varsebli skogsbränder. I uppdraget ingår att analysera hur exempelvis satelliter, drönare och kameror kan kombineras i brandbekämpningen.

– I vårt uppdrag ingår att ta fram förslag på framtida detektionskoncept där olika tekniker samverkar. Målet är att lägga märke till och larma om skogsbränder tidigare än i dag, vilket innebär att det krävs mindre resurser för att släcka en eventuell brand. Vi ska också analysera olika slags teknik, som till exempel drönare och IR-kameror, säger Christian Jönsson, affärsområdeschef brand- och riskteknik på Sweco.

För ett stort land som Sverige behövs smart teknik, att teknik kombineras på ett genomtänkt sätt och att det finns reservsystem om något går fel.

– Vi vill finna den idealiska blandningen av teknik och metoder som passar oss i Sverige, snarare än att byta ut allt. Uppdraget ska bygga vidare på de projekt och arbeten som redan gjorts, säger Rickard Hansen, skogsbrandexpert på MSB.

Swecos uppdrag innefattar även att studera hur effektivt brandflyget används, vilket även i framtiden kommer att spela en viktig roll för upptäckten av skogsbränder. Uppdraget ska vara slutfört före årsskiftet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078