23948sdkhjf

Metsä startar arkitekttävling

Metsäs lanserar tävling där arkitekter uppmanas skapa hållbara byggnader.

 I prispotten finns 20 000 euro och vinnaren utses bland annat av den svenska arkitekten Rahel Belatchew.

Tävlingen Urban Adaptation uppmanar arkitekter och arkitektstuderande från hela världen att skapa byggnader som kan anpassas till de urbana samhällenas växlande behov. Under en byggnads livscykel kan behoven förändras dramatiskt. Ett samhälle kanske behöver färre kontor och i stället flera förskolor. Eller vice versa.

Förutom anpassningsbarheten behöver byggandet bli effektivare och miljövänligare. Idag svarar byggandet för mer än 30 procent  av världens CO2-utsläpp, men trä lagrar kol och gör därför precis tvärtom. Förädlat trä är kostnadsmässigt konkurrenskraftigt eftersom det möjliggör ett snabbt byggande med prefabricerade element och moduler. Dessa element är flexibla och tillåter konstruktioner som är anpassningsbara.

- En träkonstruktion kan lätt anpassas till olika situationer. Trä är anpassningsbart. Det är lätt att bygga med, men också att montera ned och bygga om i takt med förändrade behov, säger Rahel Belatchew, arkitekt och grundare av svenska Belatchew Arkitekter.

Tävlingen anordnas av Metsä Group, Aalto-universitetet och det finska miljödepartementet och i prispotten finns 20 000 euro.

De tävlande ska välja ett centralt placerat, obebyggt område i en stadsregion och utveckla en innovativ och modulär träkonstruktion för en offentlig byggnad, eller ett byggsystem som enkelt kan anpassas till samhällets växlande behov. Utöver kriterier på utseende och funktion ska konstruktionen påvisa (1) anpassningsbarhet, (2) modularitet och (3) hållbarhet.

I juryn sitter Rahel Belatchew, chefsarkitekt och grundare av den svenska arkitektbyrån Belatchew Arkitekter,  Andrew Scott, professor i arkitektur och stadsbyggande vid Massachusetts Institute of Technology samt Minna Riska, arkitekt och delägare på MDH Arkitekter i Norge.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094