23948sdkhjf

De vann kvarts miljon för att bekämpa granbarkborren

Angripna granar identifieras från luften genom en kombination av drönare och artificiell intelligens.

Granbarkborren sprids snabbt och svenska skogsägare riskerar att förlora miljarder. I finalen av Paper provinces innovationstävling som avgjordes i Karlstad förra veckan belönades Arboair med 250 000 kronor för att utveckla sin drönarteknik som kan hjälpa till att rädda världens barrskog från barkborreskador.

– Ekosystemen i norra barrskogsregionen står inför en drastisk förändring, likt den som korallreven genomgår. Förändringen beror till stor del på granbarkborreepidemin som har utlösts av global uppvärmning, säger Josef Carlson, marknadschef på Arboair.

Den vinnande idén går ut på att identifiera angripna granar från luften genom en kombination av drönare, färgskiftsanalys och artificiell intelligens. Det ger högre precision och är tio gånger snabbare än traditionella metoder som sker till fots. Med dagens metoder kan det ta över tio timmar att gå igenom 80 hektar skog och då missas dessutom majoriten av angreppen. Genom att upptäcka skadorna i tid går det att undvika att fler träd blir angripna.

– Effektiv inventering av smittade träd i skogsindustrin är avgörande för att minska spridningen. Här ser vi ett stort behov av förbättring, säger Josef Carlson.

– Det känns helt otroligt att det vi brinner för och vet kommer att rädda enorma naturvärden får detta pris och prestigefyllda erkännande, säger Markus Drugge, vd på Arboair.

– Med vinstpengarna kommer vi bland annat att kunna arbeta med forskning och teknikutveckling, för att ta fram en ännu mer effektiv lösning som är avgörande för nästa granbarkborresäsong och i förlängningen för övergången till ett digitaliserat, hållbart skogsbruk, säger Josef Carlson.

Tävlingen What wood you do lanserades i våras i samarbete med aktörer som Stora Enso, Sveaskog och Gunnar Sundblads forskningsfond för att hitta nästa stora idé som bidrar till den hållbara, skogsbaserade bioekonomin.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094