23948sdkhjf

Skogsfond som vill höja skogens värde 

Stärkt skogsskötsel ger mer trä

Skogsfond Baltikum har en enkel och tydlig affärsidé; företaget köper skog i Baltikum, skärper skogsskötseln så att skogen utvecklas väl, och söker sedan köpare som kan konsolidera sitt existerande skogsinnehav. Allt detta ska ske inom en åttaårsperiod. 

Vi tror på den gröna ekonomin, konstaterar vd Carl Olén. Vi är inriktade på att öka tillväxten och bidra till god tillgång på hållbart odlad skogsråvara, den har en nyckelroll i en hållbar framtid.  

En grund för Skogfond Baltikums verksamhet är att det finns väldigt mycket skog i våra grannländer öster om Östersjön, att den är relativt billig att köpa och ofta har stor potential för utveckling. 

Vi stärker skogsskötseln, bland annat genom att förbättra röjning och gallring som ofta varit eftersatt. Vi planterar där det finns utrymme för mer skog, till exempel obrukad öppen mark. 

Skogfond Baltikum avverkar även mindre bestånd inom sina skogsområden, när det finns avverkningsmogna bestånd. Efter avverkning är det ofta möjligt att arbeta med naturlig föryngring. 

Jordmånen i Baltikum är ofta rik sedimentsjord, så naturlig föryngring är i många fall möjlig att få till på ett bra sätt utan stora planteringskostnader, säger Carl Olén. Den goda jordmånen innebär också att vi ökar tillväxten av rätt trädslag med en ändamålsenlig röjning.  

Carl Olén ser positivt på att skogen i Lettland och Litauen, där företagets innehav ligger, till stor del består av blandskog med stor andel björk. 

Blandskog har fördelar som växande skog, eftersom risken för skadeangrepp som granbarkborrar är större i monokulturer. Men björk har också en växande marknad, eftersom många i dag arbetar med att använda björk mer i träprodukter. KL-trä med björk som ett av träslagen är ett exempel på tänkbara produkter med nya egenskaper. 

Skogsfond Baltikum arbetar med tre lokala förvärvsteam, Norra Lettland, Södra Lettland och Litauen, och med hjälp av lokal personal. Man använder även lokalt plantmaterial. 

Det lokala förädlade plantmaterialet blir allt bättre, säger Carl Olén. 

Skogsfond Baltikum inledde sin verksamhet 2019. Man presenterar sig som den enda skogsfonden i Sverige som riktar sig till privatpersoner. Börsvärdet är i dag på över 150 miljoner kronor. Första halvåret 2020 genomförde man mer än 80 skogsförvärv på totalt över 4 600 hektar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125