23948sdkhjf

Drönare ger viktiga skogsdata

Försvars- och säkerhetsföretaget MW group ingår nu samarbete med Jokkmokks allmänning, för modernt och effektivt skogsbruk.

Avancerad drönarteknik samlar in datamängder om skogens komposition som sedan kan användas för att dra för skogsbruket viktiga slutsatser. På så vis blir det möjligt att hålla skogsbruksplaner mer aktuella. Jämfört med vanliga flygplan ger metoden också ökad precision och data med högre kvalitet.

– Vi vill fortsätta bruka skogen på ett ansvarsfullt sätt och den här satsningen är då helt rätt. Och med vårt långsiktiga perspektiv vill vi driva både utvecklingen och branschen framåt, säger Christian Rimpi, allmänningsförvaltare, Jokkmokks Allmänning.

– Effektiviteten ökar när vi får tillgång till rätt information om skogen. Men effektivitet handlar inte enbart om ekonomiska värden utan också om att vi  kan värna ekologiska värden och känsliga biotoper bättre, fortsätter Christian Rimpi.

Det är inte bara stammars tjocklek och skogens täthet som blir känd med metoden. Det blir också möjligt att göra en bedömning av bärigheten i marken runt ett skogsparti, information som är avgörande när dyra skogsmaskiner ska ta sig fram till avverkningsområdet.

– Vi är mycket glada över det här samarbetet som kommer att utveckla Jokkmokks Allmännings avverkning och skogsindustrin som helhet; en industri vars exportvärde uppgår till 150 miljarder och sysselsätter 120 000 personer. Det är häftigt att hitta nya användningsområden för innovativ teknik och vår spetskompetens kan bidra till att vi använder våra skogar bättre. Med den svenska allemansrätten är det här något som berör oss alla, säger Mikael Karlsson, MW group.

Jokkmokks allmänning bildades den 27 november år 1886. En viktig funktion har historiskt sett varit att låta den skogliga tillväxten gynna bygden med avkastning från såld skog. I dag uppgår allmänningens areal till ca 81 000 ha, varav närmare 70 000 ha är produktiv skogsmark. Allmänningen betalar årligen ut ca 5,5 –6,0 miljoner kronor till delägare och intressanta bygdeprojekt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078