23948sdkhjf

"Man måste vara lite speciell för att jobba så här"

Följ med på en dag på Sveaskogs marker!

Det är kaffedags för arbetslag 1611 i baracken som står utställd vid en skogsväg ett par mil utanför Överkalix. I några veckor är detta deras arbetsplats när de gallrar skog. Anders Persson och Thomas Johansson kör skördare och Vera Wiippa skotare, vilken väger 15 ton och lastar lika mycket. Trots maskinernas storlek rör de sig smidigt fram i terrängen.

Vera är lärling hos Sveaskog. Hon gick ut gymnasiet i våras och hamnade inom skogsbranschen av en slump.

– Jag visste inte vad jag skulle läsa och så blev det Kalix naturbruksgymnasium. Jag tänker att jag vill köra skogsmaskin ett tag till och sedan kanske plugga vidare. Något inom skog, säger hon.

Arbetslivserfarenheten Vera får är en fördel när hon sedan söker jobb, även om det är relativt lätt att få en anställning då branschen har ett stort behov av arbetskraft. För hennes arbetskamrater är det också lärorikt att ha Vera i laget.
– Det är en utmaning att fundera kring vad jag egentligen gör på jobbet och förmedla det till andra. Jag får lära mig att lära ut, säger Thomas.

– Det är andra året vi har avgångselever som jobbar hos oss på hösten. När de är klara får de anställning hos Sveaskog eller så hjälper vi dem att få jobb hos entreprenörer. Förut fanns ett motstånd mot att anställa tjejer, men nu är det tvärtom. Och att vara maskinförare var en gång i tiden ett smutsigt och slitigt jobb, men det är det inte längre, säger Ragnar Lundström som är avverkningsledare och basar över fyra arbetslag varav detta är ett.

Vera ser inga hinder med att vara tjej i skogsbranschen.
– Jag är kortare än männen och det kan märkas att maskinerna är byggda för dem, men annars är det inga problem.

Just fysiken kan vara avgörande för om en person kan jobba som maskinförare och Ragnar menar att det bland annat är sådant de tar hänsyn till vid en anställning.
– Vi hade en person som hade problem med sina händer och inte kunde byta en slang i maskinen när den gick sönder och då går det ju inte att jobba ensam, vilket är en förutsättning.

Intresset för jobbet är också något som Ragnar brukar fråga arbetssökande om.
– Jag försöker ta reda på hur intresserade de är av just det här jobbet. Hur de tänker om maskinen går sönder, om de är lagspelare eller inte, för vi är ju ett lag och jobbar tätt ihop.

Grundkravet för att söka sig till yrket är relevant treårig gymnasieutbildning eller lång arbetslivserfarenhet. Det krävs att man kan underhålla sin maskin med service, planera sitt jobb och minimera spilltid. I slutänden är det maskinföraren som bestämmer vilka träd som ska tas ner vid gallring och då är en bra skogsmannablick en stor fördel.

– Det är sådant de får lära sig på utbildningen, men att välja rätt träd lär man sig också genom erfarenhet, säger Ragnar.

Thomas och Anders har båda runt 25 års erfarenhet var i skogen och jobbade tidigare för entreprenörer, men har sedan några år tillbaka anställning hos Sveaskog.
– Att höra till ett arbetslag betyder också att vi har mer koll på helheten. Vi gör månadsuppföljning och sköter maskinerna. Jag trivs med arbetet. Ingen dag är den andra lik, säger Anders.

Naturupplevelsen och att få se älg och björn är stora fördelar med jobbet. Thomas, Anders och Vera tycker alla om att vara i skogen även på fritiden.
– Man måste nog vara lite speciell för att jobba så här, säger Thomas.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125