23948sdkhjf

Fåglarna hotas av likriktat skogsbruk

Sveriges ornitologiska förening, Birdlife Sweden, varnar för att utarmningen av skogen kraftigt påverkar fågelfaunan. Men det finns saker att göra som skogsägare, för att hjälpa fåglarna.

Sveriges ornitologiska förening, Birdlife Sweden, varnar för att utarmningen av skogen kraftigt påverkar fågelfaunan. 

Skogen har under lång tid förändrats mot ökad likriktning och mindre variation. Detta påverkar fågelfaunan negativt. Men som skogsägare kan man motverka denna utarmning. Ofta är det inte svårare än att låt skogen till stor del utvecklas på egen hand. Det har den gjort i tusentals år och det är i den naturliga skogen som fåglar och andra djur har anpassat sig. De storskaliga förändringar som skett i skogen de sista decennierna har skapat vinnare och förlorare bland fåglarna, men även inom andra artgrupper. Vinnarna är de som kallas generalist-arter som ställer små krav på skogens kvalitet, medan förlorarna är specialisterna; de arter som ställer stora krav på skogens kvalitet. Det är specialisterna vi behöver hjälpa för att de skall kunna finnas kvar på sikt i vårt skogslandskap.

Två av de arter som tydligast visar om vi är på rätt väg mot ett hållbart skogsbruk är talltita och entita. Båda har varit vanliga arter i de svenska skogarna, men har minskat med så mycket som två tredjedelar de senaste 30 åren. Minskningen har fortsatt även under senare år och under detta år 2020 hamnade båda arterna på den nationella rödlistan. Det är en alarmerande utveckling, eftersom dessa arter är mycket goda indikatorer på ett hållbart skogsbruk med tillräcklig naturvårdshänsyn. Går det dåligt för dessa arter är det ett kvitto på att utvecklingen i skogen går åt fel håll. Birdlife Sweden menar att det är hög tid att vända denna utveckling. Du som är skogsägare, eller aktiv naturvårdare, är viktiga i detta arbete.

Föreningen har gjort flera artiklar om hur man kan gallra skogen och samtidigt underlätta för fåglarna. Ladda ner den första i serien här.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078