23948sdkhjf

Bilder ger tryggare mätning

Ommätning kan göras på enklare sätt

Det pågår en effektivisering av travmätning av rundvirke och mätningen sker alltmer med hjälp av bilder. Detta gör det möjligt för part att begära att ”syna” utförd travmätning i bild. Tjänsten ”Begärd ommätning av travar i bild” har erbjudits av VMK i samarbete med Biometria i drygt ett år och har nu utvärderats.

Under året har 44 begärda ommätningar i bild genomförts. Det är främst företrädare för säljare och enskilda leverantörer som använt sig av tjänsten och merparten av ommätningarna har berört barrmassaved.

 Efter det här första året ser vi att arbetsprocessen för tjänsten fungerar väl i praktiken och fyller syftet vilket är positivt, säger Håkan Rönnbäck, chef för VMK.

Begäran om ommätning i bild har i de flesta fall grundats på bruttovolym. Två fall om begäran av ommätning grundades på mätningsvägran, resultatet visade sig där vara korrekt bedömt av ordinarie mätare från början. Genomsnittlig värdeavvikelse har på leveransnivå varit 0,3 %.

Ommätning i bild görs av tre erfarna bildmätare. Som facit räknas snittet av vad de tre nya bildmätningarna givit. Efter genomförd ommätning i bild redovisar VMK resultatet till de parter som berörs och till VMK-styrelsen.

− Begärd ommätning är ett ”enklare” komplement till möjligheten att begära kontroll som utförs med stockmätning. Begärd ommätning syftar främst till att fånga de tillfällen då ordinarie bildmätning blivit grovt fel, säger Håkan Rönnbäck.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079