23948sdkhjf

Stor satsning på fler skogsstudenter

SLU satsar stort på att stärka intresset för skog hos unga. Basen i satsningen är ett digitalt, forskningsbaserat läromedel som lanseras på Sveriges gymnasieskolor nästa höst. Ljungbergsfonden investerar i projektet, som ska ge fler sökande till skogsutbildningar.

Utgångspunkten för satsningen är skogssektorns behov av kompetent arbetskraft. Samtidigt har antalet sökande till skogsutbildningar minskat gradvis under längre tid.
Det övergripande målet med projektet är att fler söker till SLU:s skogsutbildningar.

– Vår analys visar att det absolut viktigaste för unga i dag är säkra jobb och många valmöj­ligheter. Det är glädjande, eftersom det finns gott om både jobb och valmöjligheter för skogsutbildade, säger Anders Alanärä, forskare på SLU och initiativtagare till projektet.

Läromedlet består av ett antal lättanvända och flexibla lektions­paket, och övningar, laborationer och filmer. SLU-fors­kare bor­gar för vetenskaplig kvalitet. Ambitionen är att läromedlet ska ligga i digital och pedagogisk framkant. Därför består arbetslaget bakom paketen av personer med erfaren­heter inom undervisning och läromedel, skog, spel och digitala lärverk­tyg.

– Det känns stimulerande och viktigt att jobba med ett läromedel som knyter an till aktuell forskning både inom utbildningsvetenskap och ämnen kopplade till skog. Det är rätt unikt, säger Anna Lodén, som är läro­medelsförfattare, gymnasie­lärare och nu doktorand på Lärarhögskolan vid Umeå uni­versitet och arbetar med läromedlet. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079