23948sdkhjf

Fastighetsverket tvingades köpa ryskt virke

"Vi hittar inte det kvalitetsvirke vi behöver i svenska skogar."

Tidningen Skogsforum skriver att en av landet största skogsägare, Statens fastighetsverk, inte lyckades hitta virke vare sig i sin egen eller resten av Sveriges skogar, när de behövde takspån av hög kvalitet. I stället vände de sig till Ryssland. Om det är legalt hugget och resultatet av hållbart skogsbruk kan Fastighetsverket inte svara på, skriver Skogsforum. Statens Fastighetsverk skulle byta takspån på Ornässtugan, uppförd i början av 1500-talet.
För att vattenavrinningen skulle fungera bra behöver spånen ha ovanligt hög kvalitet .
Fastighetsverket letade hos olika leverantörer men hittade ingen som kunde få fram spån av tillräckligt god kvalitet.
Årsringarna var för glesa, spånen var delvis sågade i stället för huggna och träet bestod inte av enbart kärnved. Fastighetsverket fick till slut sänka sina krav, för att hitta någon leverantör över huvud taget. 
Till slut fick ett företag i Östergötland leverera takspånen, gjorda av virke köpt i Ryssland. Thomas Plan på konsultföretaget som höll i upphandlingen vet inte om virket var hållbart odlat eller legalt hugget, säger han till Skogsforum. 
– Jag vet inte när det gäller detta fall. Men kvaliteten på virket var väldigt viktig när vi skulle köpa takspånet. Vi kan bara konstatera att vi inte hittade det kvalitetsvirke vi behöver i Sverige. Men jag minns att köpet av virket från Ryssland väckte en del upprördhet på Fastighetsverkets facebook-sida, säger Thomas Plan och fortsätter: 
– Jag vet inte om SFV kan ställa krav på en viss typ av certifiering, det kan strida mot lagen om offentlig upphandling.

Det moderna skogsbruket är roten till problemet - Sverige har helt enkelt för lite gammelskog med virke av riktigt hög kvalitet. 


Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062