23948sdkhjf

Ny konflikt mellan Sveaskog och sameby

Sveaskog planerar att avverka 700 hektar skog i Luokta-Mávas sameby i södra Norrbotten. Efter ljudliga protester från såväl samebyn som miljörörelsen, gör Sveaskog nu uppehåll i planerna, för att inleda dialog med samebyn.  

Sveaskog har i dag beslutat att göra uppehåll i skogsbruksåtgärderna i de områden där vi inte är överens med Luokta-Mávas sameby. Vi gör det för att skapa utrymme för dialog med samebyn om hur vi tillsammans kan skapa förutsättningar för hur skogsbruket och renskötsel ska kunna samexistera på dessa marker, säger Hannele Arvonen, vd och koncernchef på Sveaskog.

Lina Burnelius, klimat- och landanvändningsexpert på Skydda skogen, säger till webbtidningen Natursidan att beskedet inte är tillräckligt.
–  Sveaskog och Luokta-Mávas har haft dialog många gånger tidigare, det är i den dialogen som Luokta-Mávas har sagt nej vid åtskilliga tillfällen, och ändå försöker Sveaskog avverka. 

Även Fältbiologerna är kritiska:
– Regeringen och riksdagen måste ändra Sveaskogs ägardirektiv så att miljömål och urfolks rättigheter alltid ska prioriteras över pengar och tillväxt – i hela Sápmi och Sverige, säger Leo Rudberg, vice ordförande i Fältbiologerna, till Natursidan.

– Vi tycker att vi har tagit de hänsyn som man kunde förvänta sig av oss och kanske mer därtill. Vi hoppas att Luokta-Mávas sameby vill fortsätta att föra dialog med oss så att vi fortsättningsvis kan bedriva två verksamheter på samma marker, menar Sveaskog.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109