23948sdkhjf

Valutec levererar kanaltorkar till tyskt sågverk

Tyska Best wood Schneider investerar cirka 80 miljoner euro i ett helt nytt sågverk i Messkirch. Sågverket byggs för en årlig kapacitet på 100 000 kubikmeter sågade trävaror samt 100 000 kubikmeter KL-trä. Virkestorkningen kommer att hanteras av fyra stycken OTC-kanaltorkar från svenska Valutec.

– Vi sökte en torkleverantör som kunde erbjuda virkestorkar med hög kapacitet, samtidigt som de kräver minimalt underhåll, och Valutec kunde erbjuda den bästa lösningen. De har också lång erfarenhet av kanaltorkar och goda referenser att visa upp i Tyskland. Därför föll valet på dem, säger Andreas Schilling, teknisk projektledare med ansvar för byggprojektet hos Best wood Schneider.

Sågverket i Messkirch kommer att bli ett av Europas modernaste sågverk när det står klart. Bland annat ersätter traverslösningar mellan timmermatningen och justerverket truckarna.

– Att få förtroendet i den här satsningen är ett kvitto på att våra lösningar är i utvecklingens framkant. Med fyra OTC-kanaltorkar optimerar vi tillgänglighet, kapacitet och rätt kvalitet på slutprodukten, säger Robert Larsson, vd på Valutec.

Virkestorkarna byggs i rostfritt stål och är utrustade med Valutecs styrsystem Valmatics 4.0. Det är marknadens enda system där inbyggd simulatorteknik används för att optimera torkprocesser för alla typer av virkestorkar.

Montaget av OTC-kanalerna inleds under sommaren 2021 och driftsättning är planerad till följande vinter. Det virke som sågats och torkats på platsen kommer endast att användas för den egna vidarebearbetningen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.235