23948sdkhjf

Nytt steg mot automatiserad virkesmätning

Varje år mäts drygt 80 miljoner kubikmeter virke vid Sveriges sågverk, massabruk och värmeverk. Avgörande faktorer vid virkesmätningen är noggrannhet, effektivitet och kostnadskontroll. Det är därför Cind finns. En stor del av denna enorma volym mäts redan med hjälp av Cinds system och nu tas ett betydande steg mot en helt automatiserad virkesmätning.

Cinds system, Timspect, har idag certifierats av Biometria för mätning av kubikmeter fast mått under bark, virkets verkliga volym under bark. Certifieringen innebär att Timspect har nått högsta nivån av automatisering som för tillfället är möjligt i Sverige och därmed minimeras de manuella momenten i virkesmätningen. Mätningen sker direkt när lastbilen passerar genom systemet.

Lennart Stenqvist vid Stora Enso berättar att man varit kund hos Cind sedan starten 2015 och följt utvecklingen av Timspect.

– Det här är ett viktigt steg för oss då kostnaden för mätningen reduceras avsevärt. Först ut är vår anläggning i Kvarnsveden och vid resten av våra anläggningar i Sverige kommer nu mjukvaran uppgraderas för att mäta m3FUB inom en snar framtid, säger Lennart Stenqvist.

Timspect är enligt Cind ensam i sitt slag att använda stereovision för att generera 3D-modeller och därigenom beräkna m3FUB. Tekniken är optimal att kombinera med AI samt möjliggör en robust och noggrann mätning oavsett vägbeskaffenhet och väderförhållande. Lägg därtill en enkel installation och okomplicerad hårdvara och resultatet är utan tvivel det mest kostnadseffektiva, snabbaste och kapabla systemet på marknaden.

AI och maskininlärning är en hörnsten i Cind sedan Timspect lärde sig att mäta diameterfördelning för ett par år sedan och den nya funktionen för m3FUB är inget undantag. Modellen har tränats med tusentals bilder och mätdata så att vi nu kan garantera en god noggrannhet för flertalet sortiment och träslag. Det här är bara början, runt hörnet finns fler smarta funktioner som kommer att förenkla och effektivisera svensk skogsindustri än mer.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078