23948sdkhjf

Rekordvolymer i plantfabriken

Kilåmons plantskola packar just nu skogsplantor i rekordtempo. Under oktober slogs det tidigare dagsrekordet, då det packades över en miljon plantor på en och samma dag.

Sveaskogs affärsområde Svenska skogsplantor har trots coronarestriktionerna just nu rekordhög takt i produktionen vid Kilåmons plantskola utanför Näsåker. Här odlas plantor till skogsbruket i hela norra Sverige och Finland. Det finns stort behov av plantor, eftersom efterfrågan på skogsråvara är stor.

Under oktober packades nya rekordnoteringen om en miljon plantor under en och samma dag. Nu arbetar för plantskolan också för fullt för att nå åtta miljoner plantor under två mycket intensiva arbetsveckor i slutet av november.

Anledningen till det höga tempot beror på de volymökningar plantskolan odlat under året och den kommande vinterkylan, samt planer på nya lokaler.

– Vi har sex miljoner skogsplantor som ska paketeras i lådor före vinterförvaringen. Vi jobbar mot vädret och behöver därför få in dessa plantor i en kontrollerad miljö innan det blir för kallt utomhus. Dessutom har vi förhoppning om att bygga en ny sådd och packhall under nästa år vilket innebär att vi måste bli klara med packningen under december för att göra plats för den nya hallen, säger Marcus Helletun, tillförordnad platschef vid Kilåmons plantskola.

Att öka produktionstakten är dock ingen lätt uppgift under en period som normalt är mycket hektisk.

– Att vi nu lyckas öka tempot ytterligare beror helt enkelt på att personalen verkligen tagit sig an uppgiften. De har engagerat sig i planeringen för att packmaskinen ska kunna rulla hela tiden. De ställer alltid upp och det är imponerande vad de åstadkommer och hur de arbetar med att hitta lösningar på de problem som uppkommer, säger Marcus.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079