23948sdkhjf

Lokala föreningar får pengar från Sveaskog

Sveaskog uppmanade tidigare i höstas föreningar, på orter där bolaget har verksamhet i Norrbotten och Västerbotten, att ansöka om stöd på upp till 10 000 kr för att genomföra evenemang, stärka föreningen eller skapa riktade projekt med fokus på lokalsamhället. Närmare 300 föreningar ansökte om pengarna och konkurrensen var stor, men glädjen desto större hos de föreningar som fick beskedet att ”tiotusingen” är deras.

Anette Waara, marknadsområdeschef för Sveaskog i norra Sverige, är initiativtagare till kampanjen. Hon är mycket nöjd över det stora intresset från föreningarna i Norrbotten och Västerbotten.

– Sveaskog har en lång tradition av att sponsra föreningar i hela Sverige. Nu ville vi särskilt stötta alla driftiga människor på orten, som många gånger är nyckeln för att de mindre samhällena ska växa. Vi lanserade ”Tiotusingen” med syfte att bidra och stötta föreningslivet på den lokala orten, säger Anette Waara.

Sveaskog kommer att göra samma sak nästa år, med början i mars. 

– I många små samhällen är vi en av de större arbets- och uppdragsgivare där vi skapar jobb i flera led, därför är denna satsning på lokalsamhällen viktig för oss, säger Anette Waara.

Här är de föreningar som får ta del av Sveaskogs pengar:

NORRBOTTEN

Arjeplogs konstförening
– Vi vill genomföra arrangemanget ”Konst i det gröna” sommaren 2021 på ett torg i Arjeplog med tillhörande grönytor. Då kommer vi att hyra utställningsplats och behöver köpa in hjälp för att sätta upp stånden, säger Nina Laestander, medlem i styrelsen för Arjeplogs konstförening.

Kulturföreningen i Korpilombolo
– De här pengarna blir ett bra tillskott för oss. Vi ska rensa upp stigar och bygga ett vindskydd dit man kan cykla, gå eller åka bil och ha picknick. Det blir ett bra utflyktsmål för många att ta del av, säger Alf Klippmark från kulturföreningen.

Storsunds byaförening
– Vi jobbar med natur- och kulturturism och pengarna ska gå till att ett timrat vindskydd som ska flyttas till Ersträsket. Där finns det gångstigar och möjlighet för människor att njuta av naturen, säger Sisko Nevanperä, aktiv i byaföreningen.

Moskosels Framtid Ekonomiska Förening
– Vi har hållit på sedan 2008 och satsat på digital lanthandel, föreningshus och lunchställe. En mötesplats som den gamla typen av byastuga, säger Eva Granström, medlem i Moskosels Framtid Ekonomiska Förening.

Älvsby IF Orienteringsklubb
– Vi vill göra skidorientering mer tillgängligt för alla och med de här pengarna kan vi köpa in material som behövs för att ha låneutrustning till dem som vill prova på. Det handlar om kartställ och lite annat som hör till, säger Roland Jansson, ordförande i föreningen.


VÄSTERBOTTEN

Sagabiografens intresseförening, Adak
– Det här årets filmfestival blev inställd på grund av pandemin. Nu kommer vi att kunna anordna filmfestivalen nästa sommar. Det är en festival som är mycket uppskattad och välbesökt av dem som bor i samhället, säger Roger Johansson, kassör i föreningen.

Malå ridklubb
– Pengarna kommer att göra det möjligt att köpa in en häst. Vi går ihop med ungdomssektionen och vill utveckla ledare där. Tanken är också att de ska vara delägare till hästen och känna tillhörighet. Det här kommer att stärka vår förening, säger Ellinor Berglund, representant för ungdomssektionens styrelse.

Gargnäs-Råstrands FVO
– Pengarna kommer vi att använda till att få igång intresset hos ungdomar för jakt, fiske och friluftsliv. Vi kan satsa på att samla barn och ungdomar som får prova på att tillverka egna fiskeredskap, testa olika tekniker och lära sig om fiskevård, säger Daniel Jonsson, en av eldsjälarna i föreningen.

Sollidens skoterklubb
– Nu har vi medel till att sätta en hjärtstartare i vår klubblokal för skoteråkare. Det är inte så bra mottagning där vi kör skoter och att ha en hjärtstartare är en stor trygghet. Att få de här pengarna innebär att detta blir av, annars hade det nog tagit lite tid och det kanske hade hunnit hända en olycka, säger Jimmy Lindberg, medlem i styrelsen för Sollidens skoterklubb.

Jägareförbundet Vännäs ungdomsverksamhet
– Vi satsar mycket på ungdomar och vill gärna anordna skyttekvällar, fototävling och temakvällar, men allt kostar pengar. Att även kunna köpa in fika för att göra kvällarna lite trevligare är kul, säger Thomas Björnudd, ordförande i föreningen.
 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062