23948sdkhjf

Norra Skog köper massabruk och säljer skog

 Skogsägarföreningen Norra Skog har under senare år byggt upp en toppmodern sågverksindustri. Nu tar man nästa strategiska steg in i framtiden genom att köpa 30 procent av Metsä Board Husums massabruk.

Genom affären blir skogsägarföreningen samägare av massabruket tillsammans med Metsä Board, en del av Metsä Group som ägs av skogsägarföreningen Metsäliitto med 100 000 medlemmar i Finland. Nya investeringar planeras för att modernisera massabruket i Husum och målet att nå en helt fossilfri verksamhet år 2030. Det första investeringssteget är att byta ut hjärtat i bruket, den så kallade Sodapannan med turbingenerator. Det är den del av bruket som återvinner vedrester och kemikalierna från massakoket samt genererar energin till hela bruket.

– Nästa steg blir att investera i en ny fiberlinje, det vill säga den del av bruket som producerar pappersmassa från veden. Genom bytet av både sodapanna och fiberlinjen blir brukets alla vitala delar utbytta och därigenom skapas ett toppmodernt massabruk, förklarar Pär Lärkeryd.

Affären finansieras genom att sälja skogsinnehav till skogsfonden Silvestica Green Forest med innehav i Finland, Lettland, Litauen och i Sverige. Fonden ökar nu sitt svenska markinnehav genom affären med Norra Skog, omfattande totalt cirka 40 000 hektar. Fondens totala innehav uppgår efter förvärvet till ca 110 000 hektar. Övertagandet sker den 16 december 2020. Parterna offentliggör inte köpeskillingen eller övriga ingående detaljer.

För fonden är förvärvet är ett led i ambitionen att öka sitt markinnehav i Sverige. De förvärvade 40 000 hektaren är fördelade på länen Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland. Norra Skog kommer att ansvara för den direkta skogsförvaltningen.

– Vi är glada att vi nu kunnat genomföra ett större förvärv i Sverige. Den skogsmark som förvärvas av Norra Skog är välarronderad och välskött och motsvarar mer än väl våra högt ställda krav. Efter slutfört förvärv uppgår Silvesticas innehav till totalt ca 110 000 hektar fördelat på de fem länderna runt Östersjön; Sverige, Finland, Estland, Lettland och Litauen. Vi ser fram mot ett fortsatt samarbete med Norra Skog, säger Karl Danielsson, presstalesman för Silvestica Green Forest.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078