23948sdkhjf

Skogs-app mot granbarkborre vinner 25 000

I helgen avgjordes årets Hack for Sweden 365, en tävling för innovativa digitala ideer.

Tre lag från olika håll i Sverige: Helsingborgs Dreamteam, Mellerud PK och Skogshjältarna, kvalificerade sig till final. Alla bidrog med väl genomtänkta digitala lösningsidéer som förenklar för skogsägare att bekämpa skador från granbarkborre.

Lag Mellerud PK från Lunds tekniska högskola tog hem första priset med sin lösning - en app, även riktad till den mindre teknikvana skogsägaren, i kampen mot granbarkborren. De belönas med 25 000 kr.

Granbarkborren orsakar enorma skogsskador. Enligt den senaste inventeringen gjord av Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) på uppdrag av Skogsstyrelsen, har nästan åtta miljoner kubikmeter gran angripits av granbarkborre under 2020.

– Det här är en reell samhällsutmaning som drabbar väldigt många, inte bara i Sverige utan även i stora delar av Europa, säger Anna-Lena Axelsson, koordinator miljöanalys Program Skog på SLU.

De tävlande har fått tillgång till geodata och analysfunktioner via öppna API:er, satellitbilder, analyser och andra öppna data.

– Ett av våra mål som behovsägare är att stimulera till användning av våra öppna data för att lösa ett allvarligt problem för skogs-Sverige, berättar Alice Högström, projektledare Geodata för skogsskador på Skogsstyrelsen.

Nu har ett vinnande lag korats med en lösningsidé som imponerar. Men även de två andra lagen har presenterat förslag som skulle kunna realiseras på marknaden.

– Det är härligt att se den innovationskraft som finns bland deltagarna. De tre finallagen har olika bakgrund och förutsättningar men har alla visat upp en förmåga att ta sig an ett komplext problem och lösa det på ett briljant sätt. Jag är så imponerad, säger Bengt Djuvfeldt, projektledare Nationellt skogsdatalabb på Skogsstyrelsen.

– Vi ser nu fram emot att träffa vinnarlaget och höra närmare om hur de vill gå vidare med sin lösning, fortsätter Bengt Djuvfeldt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.19