23948sdkhjf

Skogsägarens idé har blivit verklighet

Bränder kan släckas betydligt snabbare med specialbyggd lastramp.

I november skrev Skog supply om Ponsses uppfinning, där en skotare blir brandbil. Nu lanserar Skogsforsk en specialbyggd lastramp som kan placeras på skogsmaskiner, varpå Räddningstjänsten kan lyfta över vattentank och släckutrustning till rampen. 

Bakom idén till lastrampen står skogs- och jordbrukaren Håkan Johansson i Sala, och en första prototyp har tillverkats av Anderséns Mekaniska Verkstad, Sala.

– Vi var många frivilliga som var med och drog slang långa sträckor ut i skogen i samband med lokala skogsbränder 2018. Det var då jag kom på idén, att utnyttja skogsmaskiner till att transportera släckningsutrustning ut i skogen, säger Håkan Johansson.

Arbetet med att ta fram prototypen har koordinerats av Skogforsk, som också har stått för finansieringen tillsammans med elva företag: Billerud Korsnäs, Holmen, Mellanskog, Skogbrand (Norge), Skogsentreprenörerna, Stora Enso, Sveaskog, Sydved, Södra, AB Karl Hedin och Vida.

Rampen bedöms passa de flesta skotare. Det finns uppskattningsvis 2 500 skotare i hela Sverige, vilket innebär att potentialen är stor för att skapa ett rikstäckande nätverk med lastramper.

– Nu har vi en första prototyp och kan ta våra tankar ett steg till: vem ska äga ramperna, var ska de finnas, hur många ska de vara och hur ska man säkerställa att man kan koordinera de ramper som finns ute i landet? Det är något vi har att fundera på nu, säger Tomas Johannesson, Skogforsk.

Tommy Jansson, stf räddningschef på Räddningstjänsten i Strängnäs och rådgivare i projektet, ser flera fördelar med konceptet och nämner några exempel:

– Vi kan flytta stora vattenvolymer i skogsterräng, vilket innebär att vi inte behöver dra så mycket slang. Ibland uppstår mindre bränder långt från väg och då kan det här konceptet vara avgörande för att kunna släcka snabbt och smidigt. Vid eftersläckning kan man snabbt ta de glödbränder som uppstår i stället för att ha slangsystem liggande kvar i flera veckor, säger Tommy Jansson.

Att lyfta på lastrampen på skotaren och lyfta över vattentank och släckutrustning från Räddningstjänstens lastväxlarbil tar cirka 15 minuter. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109