23948sdkhjf

NCC testar lignin i asfalt

NCC och Rise inleder ett samarbete för att testa den förnybara råvaran lignin som bindemedel i asfalt.

– I det här projektet ser vi en potential att minska koldioxidutsläppen med upp till 20 procent för färdig asfalt, vilket vi nu ska testa och utvärdera, säger Robert Lundström, R&D manager NCC Industry.

Det förnybara bindemedlet som utvärderas i projektet är lignin (sulfatlignin) utvunnet av svartlut, en restprodukt från pappersmassaindustrin. Ligninet är en inhemsk råvara som finns tillgängligt i stora kvantiteter, vilket möjliggör en storskalig och kostnadseffektiv miljösatsning.

– I vår demonstrationsanläggning i Bäckhammar, Värmland processas svartluten och lignin utvinns. Anläggningen samarbetar med Nordic Paper. De skickar svartluten till oss och får sedan tillbaka filtratet efter processen. Vi säkerställer att NCC får lignin av rätt kvalitet för inblandning i asfalt, säger Maria Ölmhult, projektledare på Rise.

Projektet väntas pågå under drygt sex år och omfattar fullskaleförsök med olika typer av inblandningsmetoder i olika volymer i asfalten.

Den färdiga asfalten kommer under 2021 anläggas på fem olika vägsträckor i Värmland i syfte att utvärdera hållbarhet och funktion.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.266