23948sdkhjf

Klart med avtal för brand-bekämpning

MSB har slutit avtal med företaget Heliair Sweden för uppdraget att tillhandahålla en tjänst med helikoptrar för bekämpning av bränder i skog och mark.

Det tidigare avtalet med helikoptrar för bekämpning av bränder i skog och mark går ut vid årsskiftet. MSB har därför genomfört en ny upphandling för de kommande två säsongerna. Det nya avtalet innebär att helikoptrarna ska vara tillgängliga för beställning från MSB från och med skogsbrandssäsongen 2021.

– I allt väsentligt motsvarar det nya avtalet det vi haft de senaste två åren. Vi vet att kommunal räddningstjänst har haft stor nytta av helikopterberedskapen. Vi har fått ta del av positiva synpunkter i de utvärderingar som har gjorts och det märks att räddningstjänsten är nöjda med denna beredskapsresurs, säger Petronella Norell, chef för enheten för nationella insatser och civilskydd på MSB.

– Nu har vi slutit ett avtal som sträcker sig över två år, med option för ytterligare två år. Det gör att vi har goda förutsättningar att fortsätta utveckla skogsbrandsberedskapen och våra förstärkningsresurser tillsammans med länsstyrelser och räddningstjänster.

Precis som de senaste två säsongerna, kommer helikoptrarna att placeras där brandrisken är som störst. Då kan skogsbränderna angripas fortare, innan de hunnit växa sig stora och okontrollerade. Målet är att helikoptrarna ska bli en del av den samlade EU-beredskapen i norra Europa, inom ramen för rescEU.

Kravet i upphandlingen var att tillhandahålla minst tio släckande helikoptrar med besättning, nödvändig tillhörande logistik och en koordineringshelikopter. Sex av helikoptrarna ska ha kapacitet att släppa minst 1 000 liter vatten per fällning. Minimikravet på övriga helikoptrar är 500 liter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.188